KODEX.hr

KODEX.hr

U Osijeku počela 5. jesenska škola o sigurnosti hrane

Foto: Pixabay

Građane treba osvijestiti da je važno pridržavati se pravila dobre higijenske prakse prilikom pripreme hrane u kućanstvima kako bi se izbjegla križna kontaminacija i potencijalno trovanje hranom, rečeno je u Osijeku, gdje je s radom započela 5. jesenska škola Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Cilj te trodnevne konferencije organizirane u okviru IPA III Pretpristupnog programa 2023.-2026., koji financira Europska komisija (EK) i na kojoj sudjeluju stručnjaci iz 30 zemalja koje su u pretpristupnom procesu prema EU te država članica EU-a i EFSA-e, promicanje je razumijevanja rada EFSA-e, razmjenu stručnosti i stvaranje mehanizama za razmjenu informacija.

Voditeljica EFSA-ina Odjela za  komunikaciju i partnerstvo Barbara Gallani, otvarajući školu, istaknula je da svaki potrošač ima i osobnu odgovornosti kada je riječ o sigurnosti hrane.

"Moramo osvijestiti građane da je važno pridržavati se pravila dobre higijenske prakse prilikom pripreme hrane u kućanstvima, kako bi se izbjegla križna kontaminacija i potencijalno trovanje hranom. Puno je toga što možemo sami napraviti za očuvanje sigurnosti hrane u vlastitoj kuhinji, a prije svega – pravilno skladištenje hrane, pravilno hlađenje i temeljita termička obrada hrane te pranje voća i povrća", poručila je Gallani.

Također je ocijenila da se radi o događaju vezanom za sigurnost hrane koji je vrlo važan i za države koje se pripremaju za ulazak u Europsku uniju. "HAPIH i EFSA udružili su snage kako bi ujednačili pristup procjeni rizika vezane uz hranu", navela je Gallani.

Što se tiče samog procesa pridruživanja koji prolaze pretpristupne zemlje, ocijenila je da on protječe vrlo dobro. "Pri tome je suradnja najbolji i jedini način kako bi se unaprijedila sigurnost hrane koja zapravo ne poznaje granice. Moramo raditi na prekograničnoj suradnji kako bismo osigurali da je procjena i upravljanje rizikom te osnaživanje sustava u svim zemljama članicama provedeno na najbolji način", zaključila je.

Radionica je namijenjena stručnjacima iz država koje su u pretpristupnom procesu s EU, a riječ je o BiH, Srbiji, Crnoj Gori te Kosovu, Albaniji i Turskoj, pojasnio je v.d. ravnatelj HAPIH-a Karalić, dodajući kako se obrađuju teme procjene rizika u području biljnog zdravstva, kemijske procjene rizika i komunikacija o riziku. Istaknuo je također da je EFSA, zajedno sa svim nacionalnim agencijama, na razini EU uspostavila sustav sigurnosti hrane koji je na svjetskoj razini.

"Imamo vrlo kvalitetan, najviši na razini EU sustav sigurnosti hrane, koji obuhvaća sve elemente i to ćemo prenijeti polaznicima ove jesenske škole", ocijenio je Karalić, napominjući da će biti prenesena i praktična znanja kroz tzv. studije slučaja koje će se odrađivati zajedno s polaznicima kako bi se na najbolji mogući način upoznali s europskim sustavom sigurnosti hrane.

Na upit može li se i treba li se što poboljšati u sustavu sigurnosti hrane, Karalić je odgovorio da „uvijek ima elemenata koji se mogu poboljšati, a ključ je u suradnji između institucija kako bi dodatno radili na kvalitetnijoj i učinkovitoj suradnji na nacionalnoj razini“.

Foto: HINA/ Tomislav PRUSINA

Ako imate priču javite se na urednik@kodex.hr.